top of page

Ayakkabı Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Güncelleme tarihi: 10 Oca 2022

Doğru ayakkabı boyutu ve genişliğinin yanı sıra işçilik kalitesi, ayakkabının üst kısmı, astar ve dış taban için yüksek kaliteli malzemelerin kullanımı kalite ve seçim söz konusu olduğunda göz önüne alınması gereken önemli faktörler. Satın aldığınız ayakkabıları mümkün olduğu kadar uzun süre giymek için alışveriş sırasında şu noktalara dikkat edilmeli:



  • Yeni bir ayakkabı, uzunluk ve genişlik açısından ayağınıza tam oturmalı, ayaklarınızın şekline uyum sağlamalı.


Ayak parmaklarınızın yeterli alana ihtiyacı vardır, ancak bu, sıkıca desteklenmesi gereken topuklar için geçerli değildir. Topukların sağlam bir şekilde desteklenmesi, ayakkabının tam oturması için en önemli faktörlerden biridir. Yapılan araştırmalara göre, insanların büyük bir kısmı ayağına tam uymayan ayakkabılar alıyor. Kadınlar ayaklarına göre küçük ayakkabıları satın alma eğilimindeyken, erkeklerin büyük ayakkabıları alma olasılığı daha yüksek.

​​


  • Ayakkabı alırken acele etmeyin.


Ayakkabının içinde rahatsız edebilecek herhangi bir dikiş, sertleşmiş alan veya bir çıkıntı olup olmadığını kontrol etmek son derecek önemli. Pek çok ayakkabı üreticisi, maliyetleri düşürmek için ayakkabıların içini tam olarak astarla kaplamazlar, örneğin görünmeyen alanda astar biter. Sonuç olarak, dikişler, kenarlar ve çıkıntılar açığa çıkar. Kaliteli bir ayakkabı standart olarak tamamen astarlı olmalı. Bu, giyildiğinde konforunuzu bozabilecek gereksiz dikiş vs. ortadan kaldırılmasını sağlar.


  • Ayakkabı esnek olmalı.


Doğru numarayı belirledikten sonra, artık dikkatinizi derinin yumuşaklığına ve esnek bir ayakkabı tabanına çevirmeniz gerekir. Esneklik, bükülme yeteneği demektir. Pek çok kişi, tabanın esnekliğiyle iç dolgunun yumuşaklığını karıştırır. Bu nedenle, "bükme" testi yapmalısınız. Ayakkabıyı, topuk ve ayak ucu bölgesini birbirine yakınlaşacak şekilde bükerseniz ve tabanlar V şeklini alırsa, ayakkabıların esnekliği var demektir.

​​

  • Her iki ayakkabıyı da deneyin.

Ayaklar hemen hemen hiçbir zaman aynı uzunluk ve genişlikte değildir. Sadece birini değil, daima iki ayakkabıyı da giyip denemelisiniz. Sağ elini kullananlar genellikle sağ ayaklarını kullanır. Aynı durum solaklar için de geçerli. Ayrıca giydiğiniz ayakkabılar yaşla birlikte uzar ve genişler. Öte yandan ayakkabı numarası yaşla birlikte değişebilir, bu yüzden ayakkabı alırken açık fikirli olmalısınız. Eğer ayağınıza olduysa, her zamankinden daha büyük numara olması önemli değildir. Farklı üreticilerin imal ettiği ayakkabılar farklı boyutlara sahiptir. Önemli olan ayaklarınızı içinde nasıl hissettiğiniz.

  • Malzemeye dikkat edin.

Ayakkabının sentetik malzemeden mi yoksa deriden mi yapıldığına dikkat etmelisiniz. İnsanlar her gün ayaklarından yaklaşık 0,1 cl (yani bir shot bardağı kadar) ter salgılar. Bu nedenle, ayakkabının nefes alabilir olması ve nemi emebilmesi gerekir. Deri, özel ve farklı malzeme özelliklerine sahip doğal bir üründür. Başka hiçbir malzeme bu kadar esnek değildir ve nemi bu kadar kolay emip ortamdan uzaklaştıramaz. Bu, ayakkabı içinde ayaklar için sağlıklı bir ortamı oluşmasını sağlar ve ayaklarınızın terli kalmasını önler.

  • Üreticiye güvenip güvenmeyeceğinizi bilin.

Önemli olan sadece ayakkabının işçiliği değil, aynı zamanda üreticinin hangi malzemeleri kullandığı ve hangi koşullarda hammaddelerin işlendiği, yani derinin tabaklanması ve ayakkabının imalatında yer alan işçiliktir. Günümüzde tüketiciler, derilerinin kökeni ve sürdürülebilirliği konusunda giderek daha bilinçli hale geliyorlar. Bununla birlikte, tüketiciye deri kalitesini garanti etmek giderek zorlaşıyor. Günümüzde, suni deri daha yaygın ve rafine hale geliyor ve sadece uzmanlar gerçek deriyle arasındaki farkı anlayabiliyor. Daima ayakkabının üreticisi hakkında biraz araştırma yapın ve üretim sürecini öğrenmeye çalışın. İnsanların deneyimlerinden yararlanın, ancak bunlardan etkilenmediğinizden emin olun, çünkü biri için doğru olan ayakkabı sizin için doğru seçim olmayabilir.

 
 
 

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

留言


bottom of page